ДУ «Цэнтр гігіены і эпідэміялогіі»
Кіраўніцтва справамі Прэзідэнта
Рэспублікі Беларусь

220121, г.Мінск
вул. Матусевіча, 23

Тэл./факс 8 (017) 232 01 10

Рэжым працы: Пн - Пт з 08:30 да 17:30

МЕНЮ


АБ ПРАФІЛАКТЫЦЫ АТРУЧВАННЯЎ ГРЫБАМІ

Па стане на 21 ліпеня 2020 года ў Рэспубліцы зарэгістравана 11 выпадкаў атручвання грыбамі (г. Мінск-6, Магілёўская вобласць-3, Мінская-1, Гродзенская -1). Пацярпела 11 чалавек (з іх трое-дзеці ад 1 да 7 гадоў).

Няведанне відавога складу грыбоў і ігнараванне правілаў іх збору і апрацоўкі цягнуць за сабой наступствы рознай ступені цяжкасці: ад вострых формаў атручванняў да смяротных зыходаў.

Варта адзначыць, што атручванне можа настаць не толькі ад ужывання атрутных па сваёй прыродзе грыбоў, але і ад так званых ўмоўна-ядомых, калі грэбаваць асноўнымі правіламі іх прыгатавання.

Прычынай вострага атручвання могуць стаць і ядомыя грыбы, калі яны доўга знаходзіліся без кулінарнай апрацоўкі, ўжываліся ў сырам або недавараны выглядзе.

Атручвання грыбамі маюць характэрныя прыкметы. Таксічным пачаткам неядомых грыбоў з’яўляюцца моцнадзейныя яды, якія не руйнуюцца пры кулінарнай апрацоўцы. Захворванне, як правіла, пачынаецца раптоўна, праз 3-12 гадзін пасля ўжывання грыбоў. Клінічная карціна на пачатковых стадыях захворвання: рэзкі боль у жываце, нястрымная рвота, панос, слабасць, галаўны боль. У далейшым могуць далучацца сутаргі, галюцынацыі.

Для таго каб пазбегнуць атручэння грыбамі, неабходна выконваць элементарныя правілы прафілактыкі:

  • збіраць толькі вядомыя грыбы (існуюць спецыяльныя даведнікі ядомых і атрутных грыбоў). Не ўпэўнены – не бярыце;
  • пасля збору грыбы як мага хутчэй падвяргаць сартаванні і апрацоўцы. Варта памятаць, што нават самы лепшы і, безумоўна, ядомы грыб, калі ён пераспеў, пачаў падгніваць або доўга ляжаў без апрацоўкі, можа стаць атрутным;
  • упарадкавана і гатаваннем грыбоў павінны займацца толькі дарослыя;
  • ці не збіраць і не купляць на рынку перарослыя, адрузлыя, пашкоджаныя лічынкамі і цвіллю грыбы;
  • не спрабаваць падазроныя грыбы на смак;
  • грыбы валодаюць здольнасцю паглынаць з навакольнага асяроддзя і назапашваць таксічныя рэчывы ў канцэнтрацыях, якія ў некалькі разоў перавышаюць утрыманне іх у глебе, вадзе, раслінах. Таму ўсе грыбы неабходна адварваць, а адвар зліваць. Па гэтай жа прычыне нельга збіраць грыбы ўздоўж аўтатрас, побач з прамысловымі прадпрыемствамі, у межах горада;
  • нарыхтоўваць празапас толькі маладыя грыбы;
  • саліць, сушыць, марынаваць кожны від грыбоў асобна;
  • перад адварваннем старанна мыць грыбы ад часцінак пяску і глебы;
  • ніколі не купляць на рынку і «з рук» грыбныя кансервы, герметычна закрытыя вечкамі ў хатніх умовах, а таксама сухія грыбы, грыбную ікру і розныя салаты з грыбамі;
  • пласціністыя грыбы неабходна купляць толькі з ножкамі. Такім чынам можна ідэнтыфікаваць бледную паганку, якая мае клубнепадобнае патаўшчэнне ножкі ” каўнерык»;
  • не грэбаваць правіламі прыгатавання ўмоўна-ядомых грыбоў: іх неабходна адварваць мінімум двойчы, кожны раз не менш 50 хвілін. Абодва разы грыбы пасля варкі трэба прамываць праточнай вадой;
  • бацькі павінны памятаць, што грыбы павінны быць выключаны з рацыёну дзяцей;
  • нельга ўжываць у ежу грыбы людзям, якія маюць хваробы печані і абмену рэчываў, асобам старэчага ўзросту.

Важна: пры з’яўленні першых прыкмет нядужання пасля ўжывання ў ежу грыбоў варта неадкладна звяртацца за
медыцынскі дапамогай.

05.08.2020