ДУ «Цэнтр гігіены і эпідэміялогіі»
Кіраўніцтва справамі Прэзідэнта
Рэспублікі Беларусь

220121, г.Мінск
вул. Матусевіча, 23

Тэл. 8 (017) 232 01 10

Час працы: 08:30 - 18:00

МЕНЮ


16 жніўня-Міжнародны Дзень здаровага харчавання

Харчаванне-адзін з важкіх фактараў, якія вызначаюць стан здароўя і самаадчуванне чалавека. Здаровы і збалансаваны рацыён перашкаджае з’яўленню залішняй масы цела, парушэння ліпіднага складу крыві, павышэнню ўзроўню глюкозы крыві, парушэння маторыкі страўнікава-кішачнага гасцінца, якія з’яўляюцца фактарамі рызыкі большасці неінфекцыйных захворванняў. Таксама здаровае харчаванне павышае супраціўляльнасць арганізма інфекцыям. Збалансаванае харчаванне з’яўляецца найважнейшай складніку ў прафілактыцы хвароб сістэмы кровазвароту. Даказана, што ўжыванне тоўсты, смажанай і салёнай ежы зніжае эластычнасць сасудаў, спрыяе адукацыі атэрасклератычных бляшак, узнікненню артэрыяльнай гіпертэнзіі.

Асноўныя прынцыпы здаровага харчавання

Энергетычнае раўнавагу (каларыйнасць рацыёну павінна адпавядаць энергазатратах арганізма).
Збалансаванасць рацыёну па змесце харчовых рэчываў (суадносіны бялкоў, тлушчаў і вугляводаў — 1:1:4, а таксама паступленне дастатковай колькасці вітамінаў, мінеральных рэчываў і харчовых валокнаў).
Колькасць прыёмаў ежы ў працягу дня не менш за 4-5 разоў (3 асноўных прыёму ежы і 2 дадатковыя, прадстаўленыя свежай садавінай і гароднінай, кісламалочнымі прадуктамі).
Нізкае ўтрыманне насычаных тлушчаў і дастатковую спажыванне поліненасычаных тоўстых кіслот.
Зніжэнне спажывання паваранай солі да 5 г у суткі.
Абмежаванне ў рацыёне простых вугляводаў (цукроў).
Карысныя парады ў арганізацыі харчаванні

Піце ваду не менш 1,5 л у суткі (пры адсутнасці супрацьпаказанняў). Піць і выкарыстоўваць для падрыхтоўкі ежы лепш за ўсё бутыляваную або фільтраваныя дома ваду. Для піцця можна выкарыстоўваць мінеральную негазаваную ваду з найменшай ступенню мінералізацыі, свежеотжатые сокі, чай.
Раніцай нашча пажадана выпіць шклянку вадкасці пакаёвай тэмпературы.
Навучыцеся ёсць павольна, старанна перажоўваючы ежу-гэта дапаможа вам з’есці менш, бо пачуццё насычэння прыходзіць паступова, а галоўнае — вы значна палегчыце працу органаў стрававання па засваенні ежы.
Пры выбары спосабу падрыхтоўкі ежы аддавайце перавагу запякання, падрыхтоўцы на грылі, пару, адварвання.
Асабліва карысныя гародніна, якія змяшчаюць пекцін і абалоніну. Яны ствараюць пачуццё насычэння, рэгулююць функцыю кішэчніка, выводзяць шлакі. Да іх ставяцца капуста, шынок, радыска, таматы, агуркі, гарбуз, ліставая зеляніна.
Скароціце ўжыванне солі! Досаливание прыводзіць да падвышанай смазе, затрымкі залішняй вады тканінамі арганізма, а далей – павышэнню артэрыяльнага ціску і адкладу соляў.
Пазбягайце ў адной страве наступных спалучэнняў: бялковыя прадукты (мяса, птушка, рыба, морапрадукты) і прадукты, багатыя вугляводамі (крупы, хлеб, вотруб’е, бульба, салодкія садавіна і ягады).
Хлеб абавязкова павінен прысутнічаць у рацыёне, лепш за ўсё збожжавы, з вотруб’ем, бялковы.
Рацыянальнае харчаванне-залог не толькі здароўя, але і прыроднай прыгажосці чалавека: чыстай скуры, стройнага цела, бліскучых валасоў і моцных пазногцяў, беласнежнай ўсмешкі. Сілкуючыся правільна, вы захаваеце здароўе і прыгажосць на доўгія гады.

15.08.2022