Правілы паводзін у гарачае надвор’е
Лета-выдатны час года: пара адпачынкаў, загарадных шпацыраў, адпачынку на прыродзе. Адпраўляючыся на дачу або пляж, многія людзі праводзяць час пад пякучым сонцам. Аднак у выніку працяглага ўздзеяння сонечных прамянёў можа развіцца хваравіты стан: цеплавой або сонечны ўдар.
Каб гэтага не здарылася:
у гарачыя сонечныя дні, калі ёсць такая магчымасць, не выходзьце на вуліцу з 11.00 да 15.00 або карыстайцеся парасонам ад сонца, старайцеся знаходзіцца ў ценявы баку;
адзенне павінна быць з натуральных тканін светлых тонаў;
галаўны ўбор светлых тонаў з баваўнянай тканіны, абавязкова з брылём або палямі;
адкрытая абутак з натуральнай скуры на зручнай падэшве;
Абараніце вочы ад яркіх сонечных прамянёў сонцаахоўнымі акулярамі;
Выконвайце пітной рэжым; бярыце з сабой бутэльку з вадой. Аптымальным варыянтам з’яўляецца выкарыстанне негазаванай пітной вады, халоднага несалодка гарбаты, натуральнага морса. Ужыванне пакетаваць сокаў і салодкіх газаваных напояў не толькі не зніжае, але і ўзмацняе смагу.
У гарачае надвор’е мы марым аб жыватворнай прахалодзе вады, накіроўваемся да вадаёмаў, шукаючы выратавання ад спёкі. Але каб» выратаванне ” не абярнулася трагедыяй, усе павінны памятаць аб правільным паводзінах на вадзе.
Забараняць:
купацца ў месцах, дзе ўсталяваныя шчыты з папераджальнымі або забараняльнымі надпісамі;
ныраць у незнаёмых месцах, папярэдне не даследаваўшы дно;
заплываць за буйкі, якія абазначаюць межы плавання;
падплываць да маторных і вёсельных лодках і іншым плаўсродкаў;
скакаць з лодак і не прыстасаваных для гэтых мэтаў збудаванняў (плыты і інш.) у ваду;
купацца ў стане алкагольнага ап’янення;
гуляць з мячом і ў спартыўныя гульні па-за адведзеных для гэтых мэтаў месцах, а таксама дапускаць свавольствы ў вадзе, звязаныя з ныраннем і захопам купаюцца і інш.;
плаваць на дошках, бярвёнах і іншых падручных сродках:
падаваць крыкі ілжывай трывогі.
Важна ў летні перыяд выконваць правілы прафілактыкі кішачных інфекцый і харчовых атручванняў
Каб не здарыліся гэтыя захворванні, выконвайце наступныя правілы:
часцей і старанна мыйце рукі з мылам пасля вяртання дадому з вуліцы, перад ежай і пасля наведвання туалета;
не піце сырую ваду з адкрытых вадаёмаў і калодзежаў, для піцця выкарыстоўвайце кіпячоную, бутыляваную або ваду гарантаванай якасці;
гародніна, садавіна, ягады старанна мыйце перад ужываннем пад праточнай вадаправоднай вадой, а для маленькіх дзяцей яшчэ і кіпячонай вадой;
не набывайце прадукты харчавання ў выпадковых асоб або ў месцах несанкцыянаванага гандлю;
у хатніх умовах выконвайце правілы гігіены пры падрыхтоўцы гарачых і халодных страў, тэрміны прыдатнасці і ўмовы захоўвання харчовых прадуктаў, асабліва скорапсавальных, сырыя прадукты і гатовую ежу варта захоўваць асобна;
для апрацоўкі сырых прадуктаў неабходна карыстацца асобнымі нажамі і апрацоўчымі дошкамі;
старанна прожаривайте або праварваюць прадукты, асабліва мяса, птушку, яйкі і марскія прадукты;
хутка псуюцца прадукты і гатовую ежу варта захоўваць толькі ў халадзільніку;
на кухні Выконвайце чысціню, ня запасіцца смецце і харчовыя адходы, не дапускайце з’яўлення мух і прусакоў;
не ўжывайце прадукты са скончаным тэрмінам прыдатнасці, выкарыстоўвайце для падрыхтоўкі ежы толькі свежыя прадукты.
Выконваючы гэтыя правілы, вы захаваеце сваё здароўе!