Прафілактыка батулізму
У цяперашні час насельніцтвам актыўна вядзецца лоўля рыбы, збор грыбоў, нарыхтоўка плодаагародніннай прадукцыі, іх кансерваванне.
Санітарна-эпідэміялагічная служба Рэспублікі Беларусь нагадвае аб мерах прафілактыкі батулізму.
Батулізм-цяжкае захворванне, выкліканае таксінам Clostridium botulinum і якое дзівіць цэнтральную нервовую сістэму, і пры несвоечасовым звароце па медыцынскую дапамогу можа прывесці да смяротнага зыходу. У 2022 годзе ад батулізму пацярпела 24 чалавекі, з іх са смяротным зыходам 3. За мінулы перыяд 2023 года ад батулізму ўжо пацярпела 8 чалавек: у Брэсцкай вобласці – 3, у Магілёўскай вобласці і г.Мінску – па 2, у Гомельскай вобласці – 1.
Спрэчкі батулізму шырока распаўсюджаныя ў прыродзе: іх пастаянна знаходзяць у вадзе, асабліва ў прыдонных пластах, глебе, адкуль яны і трапляюць у прадукты, якія падвяргаюцца кансерваванню і перапрацоўцы.
Ўзбуджальнік батулізму жыве толькі пры адсутнасці доступу кіслароду. Для здароўя чалавека небяспечны вылучаемы ўзбуджальнікам нейротоксин. Менавіта таму батулізмам часта захворваюць пасля ўжывання ў ежу герметычна закрытых кансерваў, саленняў і вэнджанняў хатняга прыгатавання, дзе ў тоўшчу прадукту не пранікае паветра, і ствараюцца спрыяльныя ўмовы для захавання ўзбуджальніка хваробы. Пры гэтым знешні выгляд, густ і пах прадуктаў не змяняецца, часам, але зусім не абавязкова, можа адзначацца ўздуцце кансервавых слоікаў.
Пануючая роля ў якасці фактараў перадачы належыць прадукцыі хатняга прыгатавання: агароднінныя і мясныя кансервы, рыба і рыбныя прадукты, мясныя прадукты – каўбасы, тушонкі, кумпякі, кансерваваныя грыбы.
Для прадухілення ўзнікнення захворвання батулізмам Пазбягайце:
- пакупак на рынку і ў выпадковых асоб прадукцыі хатняга кансервавання ў герметычна закрытых банках, так як такія прадукты могуць быць прыгатаваныя з парушэннем правілаў тэхналагічнай апрацоўкі і гігіены і захоўвацца з парушэннем тэмпературнага рэжыму;
- набыцця ў выпадковых асоб прадуктаў хатняга салення і вэнджання: буйных кумпякоў, рыбы-асабліва небяспечны таўсталобік і іншыя рыбы, якія насяляюць у прыдонных пластах вады, так як з кішачніка рыбы пры яе няправільнай апрацоўцы спрэчкі лёгка пранікаюць у тоўшчу цягліц;
- кансервавання прадуктаў з прыкметамі псуты і гнілі;
- парушэнняў агульнапрынятай тэхналогіі падрыхтоўкі: нельга памяншаць колькасць солі, воцату, скарачаць час цеплавой апрацоўкі;
- ўжывання ў ежу кансерваў з надзьмуліся слоікаў.
ВАЖНА ПАМЯТАЦЬ, ШТО:
- захоўваць хатнія кансервы трэба толькі ў халадзільніку або ў склепе;
- да ботулініческого таксіну асабліва адчувальныя дзеці, таму ім можна даваць кансервы хатняга прыгатавання толькі пасля папярэдняй цеплавой апрацоўкі;
- нельга ўжываць у ежу кансервы і прадукты сумнеўнай якасці.
Інкубацыйны перыяд захворвання складае, як правіла, 6-30 гадзін, часам вагаецца ад 2 гадзін да 2 тыдняў.
Пачынаецца захворванне востра са з’яўлення неспецыфічнай сімптаматыкі-нядужання, агульнай слабасці, галаўнога болю. Могуць назірацца паленне ў страўніку, млоснасць, шматразовая ваніты, панос. Праз некалькі гадзін пасля пачатку захворвання неспецыфічная сімптаматыка змяняецца спецыфічнай неўралагічнага характару: засмучэнне зроку, параліч мяккага неба, мовы, глоткі, гартані, з’яўляецца засмучэнне прамовы, парушаецца акт глытання.
Пры з’яўленні першых жа сімптомаў захворвання неабходна тэрмінова звярнуцца ў лячэбную ўстанову, паколькі існуе толькі адзін спосаб лячэння батулізму – Увядзенне противоботулинической сыроваткі. І чым раней яна будзе ўведзена, тым аптымістычней прагноз плыні хваробы.
Калі вы ўжывалі кансервы, абавязкова паведаміце пра гэта лекара. Слоік з рэшткамі кансерваў, астатнюю рыбу або мяса не выкідвайце – яны могуць дапамагчы ў дыягностыцы захворвання і накіроўваюцца на лабараторнае даследаванне, што спрыяе больш хуткаму выяўленню крыніцы, пастаноўцы правільнага дыягназу і пачатку правільнага лячэння.
Выконвайце гэтыя простыя правілы і будзьце здаровыя!
24.08.2023