ДУ «Цэнтр гігіены і эпідэміялогіі»
Кіраўніцтва справамі Прэзідэнта
Рэспублікі Беларусь

МЕНЮ


Прафілактыка бруцэлёзу

Бруцэлёз – зоонозных інфекцыйна-алергічнае захворванне, якое перадаецца ад хворых, пераважна, сельскагаспадарчых жывёл чалавеку. Узбуджальнік інфекцыі – бруцеллы. Асноўнымі крыніцамі інфекцыі для людзей з’яўляюцца авечкі, козы, буйную рагатую жывёлу і свінні. Шляхі заражэння чалавека: кантактны шлях – пры кантакце з хворай жывёлай або сыравінай і прадуктамі жывёльнага паходжання; аліментарны шлях – пры ўжыванні малочных прадуктаў і мяса, атрыманых ад хворых бруцэлёзам жывёл і якія не прайшлі дастатковую тэрмічную апрацоўку; аэразольны шлях – пры ўдыханні паветрана-пылавой сумесі, якая змяшчае кантамінаваныя бруцэламі фрагменты поўсці, гною, землі, подсцілкі. Узбуджальнік бруцэлёзу валодае вялікай устойлівасцю да ўздзеянняў нізкіх тэмператур, доўга захоўваецца ў харчовых прадуктах, у тым ліку, якія захоўваюцца ў халадзільніках і маразільных камерах. У замарожаных інфіцыраваных мясных і малочных прадуктах застаецца жыццяздольным на працягу ўсяго тэрміна захоўвання. Інкубацыйны перыяд захворвання ў чалавека складае ад 1 тыдня да 2-х месяцаў. Пачатак захворвання, як правіла, суправаджаецца уздымам тэмпературы да 39-40 ° С (характэрныя ўздымы тэмпературы ў вячэрнія і начныя гадзіны). Сімптомы бруцэлёзу падобныя з сімптомамі грыпу: ліхаманка, болі ў спіне, ламота ў целе, дрэнны апетыт, страта вагі, слабасць, галаўны боль, начная потлівасць, кашаль, боль у жываце. Ўскладненні бруцэлёзу: эндакардыт, паражэнне цэнтральнай нервовай сістэмы (менінгіт, энцэфаліт), абсцэс печані, запаленне селязёнкі, артрыт, хранічная стомленасць, перыядычна якая з’яўляецца ліхаманка. Для папярэджання захворвання бруцэлёзам неабходна выконваць наступныя рэкамендацыі: Асобам, якія ўтрымліваюць жывёлу ў прыватных падворках: выконваць рэкамендацыі ветэрынарнай службы па ўтрыманні жывёлы; інфармаваць ветэрынарную службу аб усіх выпадках захворвання жывёл з падазрэннем на бруцэлёз (аборты, нараджэнне нежыццяздольнага маладняку). Насельніцтву: – не набываць мяса і мясныя прадукты (фарш, каўбаса, паўфабрыкаты), малако і малочныя прадукты ў месцах неўстаноўленага гандлю; – ужываць толькі пасля стараннай тэрмічнай апрацоўкі малако, малочныя прадукты і прадукты жывёльнага паходжання, набытыя ў прыватных асоб. Захаванне гэтых рэкамендацый дазволіць прадухіліць заражэнне бруцэлёзам!

08.05.2024