ДУ «Цэнтр гігіены і эпідэміялогіі»
Кіраўніцтва справамі Прэзідэнта
Рэспублікі Беларусь

220121, г.Мінск
вул. Матусевіча, 23

Тэл./факс 8 (017) 232 01 10

Рэжым працы: Пн - Пт з 08:30 да 17:30

МЕНЮ


ПРАФІЛАКТЫКА НЕСПРЫЯЛЬНЫХ НАСТУПСТВАЎ ГАРАЧАГА НАДВОР’Я.

З прыходам летняга сезону, сонечных дзён і высокіх тэмператур навакольнага паветра, акрамя станоўчых аспектаў заўсёды існуе рызыка ўзнікнення неспрыяльных наступстваў для здароўя людзей.

Каб абараніць сябе і сваіх блізкіх ад неспрыяльнага ўздзеяння гарачага надвор’я неабходна:

1.забяспечыць адэкватны водна-пітной рэжым і рацыён харчавання са зрушэннем ў бок лёгкай ежы, выключыць ужыванне алкаголю (у тым ліку піва), салодкай газаванай вады

2.выконваць правілы асабістай гігіены: старанна мыць рукі з мылам пасля вяртання дахаты з вуліцы, перад ежай і пасля наведвання туалета

3.перад ужываннем мыць гародніну, садавіна, ягады

4.выкарыстоўваць кіпячоную або бутыляваную ваду (асабліва для дзяцей малодшага ўзросту)

5.захоўваць прадукты ў месцах, абароненых ад насякомых, грызуноў, хатніх жывёл

6.выкарыстоўваць пры транспартаванні і захоўванні прадуктаў харчавання чыстую ўпакоўку (поліэтылен, паперу, кантэйнеры для харчовых прадуктаў і да т. п.), для скорапсавальных харчовых прадуктаў – сумку-халадзільнік небудзь хладагент

7.не набываць прадукты харчавання ў выпадковых асоб ці ў месцах несанкцыянаванага гандлю

8.асаблівая ўвага варта надаваць хутка псуецца прадуктаў – мясным паўфабрыкатам, салатам, тварагу, малацэ, кандытарскіх вырабах (пірожным) г. п.:

пры куплі ўважліва глядзець захаванне тэрміну прыдатнасці і ўмоў іх захоўвання (пры заканчэнні тэрміну прыдатнасці прадукцыі або найменшым падазроне, што халадзільнае абсталяванне працуе не эфектыўна, прадукт набываць не варта)

такія прадукты неабходна купляць толькі ў гандлёвых аб’ектах, аснашчаных халадзільным абсталяваннем

важна памятаць, што на ўпакоўцы малочных і кісламалочных прадуктаў, сокаў, салатаў прамысловай вытворчасці і інш. паказаны тэрмін прыдатнасці, разлічаны пры ўмове захавання цэласнасці ўпакоўкі і ўмоў захоўвання і ў выпадку выкрыцця або парушэння цэласнасці ўпакоўкі тэрмін захоўвання такіх прадуктаў, як правіла, значна скарачаецца

8. не купляць замарожаныя прадукты (гэта ставіцца і да марозіва) у дэфармаванай ўпакоўцы з зліплыя змесцівам (хутчэй за ўсё, яны падвяргаліся размарожвання)

9. у спякоту небяспечна купляць выпечку з мясной, агародніннай і сырнай начыннем, чабурэкі, хачапуры, беляшы, булачкі з крэмам, пірожныя і г. д., асабліва, калі для іх захоўвання не выкарыстоўваецца халадзільнае абсталяванне.

У час знаходжання на адпачынку:

не ўжывайце ваду з выпадковых крыніц для пітва і бытавых мэтаў,

купайцеся толькі ў вадаёмах, дазволеных для арганізаванага адпачынку,

пры купанні старайцеся не заглынаць ваду, растлумачце гэта дзецям.

Пры першых сімптомах перагравання (вільготная покрасневшая скура, слабасць, млявасць, дрымотнасць, галаўны боль, смага, пачашчэнне пульса і дыхання, млоснасць) і прыкмет харчовага атручвання (болі ў жываце, ваніты, дыярэя) варта неадкладна звярнуцца да лекара.

Захаванне гэтых простых правілаў дапаможа Вам засцерагчы сябе і Вашых блізкіх ад неспрыяльных наступстваў гарачага надвор’я і не сапсаваць летні настрой.

01.07.2020