ДУ «Цэнтр гігіены і эпідэміялогіі»
Кіраўніцтва справамі Прэзідэнта
Рэспублікі Беларусь

220121, г.Мінск
вул. Матусевіча, 23

Тэл./факс 8 (017) 232 01 10

Рэжым працы: Пн - Пт з 08:30 да 17:30

МЕНЮ


Прафілактыка інфекцый падчас паводкі

З надыходам вясны штогод надыходзіць раставанне снегу і можа ўзнікнуць вясновая паводка. Паводка – гэта кароткачасовае ўзняцце ўзроўню вады ў рацэ, якое ўзнікае ў выніку хуткага раставання снегу пры адлігі, багатых дажджоў. Узровень паводкі залежыць не ад колькасці які выпаў за зіму снега, а ад глыбіні прамярзання глебы і хуткасці працэсу адтавання, уздыму тэмпературы, дажджоў і размяшчэнні ўзроўня грунтавых вод. Паводка можа стаць прычынай забруджвання вады ў калодзежах і свідравінах бруд з смеццевых звалак, гаспадарчых двароў, туалетаў, ачышчальных збудаванняў. Адталыя воды характарызуюцца багатым мікробным забруджваннем. Пры гэтым узрастае верагоднасць распаўсюджвання ўзбуджальнікаў інфекцый водным шляхам, т.я. адталыя воды трапляючы ў ваду дэцэнтралізаваных крыніц пітной вады могуць зрабіць яе непрыдатнай для ўжывання. Акрамя бактэрыяльнага і віруснага забруджвання ў ваду могуць патрапіць таксічныя элементы, солі цяжкіх металаў, нафтапрадукты, мінеральныя і арганічныя ўгнаенні і інш. Грызуны і дробныя жывёлы, якія з’яўляюцца пераносчыкамі шматлікіх захворванняў, ратуючыся ад паводкі, накіроўваюцца ў жылыя дамы і пабудовы, з-за чаго таксама ўзрастае рызыка заражэння чалавека інфекцыйнымі хваробамі. Каб засцерагчыся ад інфекцыйных захворванняў неабходна выконваць простыя, але эфектыўныя правілы, а менавіта: выконваць правілы асабістай гігіены (дбайна мыць рукі з мылам пасля наведвання туалета, кантакту з жывёламі, перад падрыхтоўкай і прыёмам ежы); выкарыстоўваць для піцця толькі кіпячоную або бутыляваную ваду; не выкарыстоўваць для прыгатавання ежы, мыцця посуду, дзіцячых цацак, купання і прыёму душа адталую ваду; захоўваць ваду і прадукты харчавання ў закрытых ёмістасцях у месцах, недаступных для грызуноў, размясціць іх як мага вышэй у месцах, не даступных і для паводкавых вод; не ўжываць у ежу прадукты, якія падвергліся падтапленню; неабходна апрабатаць гародніну перад падрыхтоўкай салат (Пасля ачысткі і мыцця апусціць іх у кіпень на 1-2 хвіліны, пры гэтым качаны капусты перад бланшыроўкай разрэзаць на 2-4 часткі. Радыска, ліставую зеляніну, лук зялёны замачыць у вадзе, затым прамыць пад праточнай вадой ); не дапушчаць напаўненні выграба надворных туалетаў нечыстотамі вышэй, чым да 35см ад паверхні зямлі на перыяд мінання паводкі; засетчыць мелкоячеистой металічнай сеткай вентыляцыйныя каналы і адтуліны зліўных трапаў; забетанаваць адтуліны ў месцах уводу ў памяшканні электраправадоў, водаправодных і каналізацыйных труб. пазбавіцца ад няпрошаных гасцей у доме дапамогуць механічныя пасткі і спецыяльныя прэпараты, якіх у магазінах сёння прадстаўлена вялікае мноства. Пры выкарыстанні атручаных прынад неабходна кіравацца інструкцыяй на кожны прэпарат, ужываць сродкі індывідуальнай абароны (пальчаткі). Раскладка прынады павінна быць праведзена ў месцах, недаступных для дзяцей і хатніх жывёлін. Для забеспячэння працяглай захаванасці прынаду змяшчаюць ва ўніверсальныя доўга дзейсныя прылады ў выглядзе бар’ера, напрыклад, пластыкавая бутэлька са зрэзанай гарлавінай. Пасля працы з хімікатамі трэба старанна вымыць рукі з мылам. праводзіць у пальчатках ачыстку тэрыторыі і жылля, у тым ліку збор загінулых грызуноў; правесці дэзінфекцыю і ачыстку студні з поўным адпампоўваннем вады пасля паводкі; пры ўзнікненні сімптомаў вострага інфекцыйнага захворвання (павышэнне тэмпературы цела, з’яўленні ваніт, вадкага крэсла і інш.) неадкладна звярнуцца па медыцынскую дапамогу. Захаванне элементарных гігіенічных правіл і дадзеных рэкамендацый дазволіць захаваць здароўе Вам і вашым блізкім!

13.03.2024