ДУ «Цэнтр гігіены і эпідэміялогіі»
Кіраўніцтва справамі Прэзідэнта
Рэспублікі Беларусь

220121, г.Мінск
вул. Матусевіча, 23

Тэл./факс 8 (017) 232 01 10

Рэжым працы: Пн - Пт з 08:30 да 17:30

МЕНЮ


Меры прафілактыкі гепатыту А

Вірусны гепатыт А з’яўляецца кішачным захворваннем і можа суправаджацца з’яўленнем жаўтухі. У прамрамальным перыядзе (адзначаецца каля тыдня да з’яўлення жаўтухі) у хворага могуць назірацца сімптомы рэспіраторнай інфекцыі (падвышаная тэмпература цела, хваравітасць і пачырваненне слізістай глоткі, пакашліванне), а таксама слабасць, болі ў жываце і млоснасць. Часам, часцей за ўсё ў дзяцей і асоб пажылога ўзросту, захворванне можа працякаць са слаба выяўленай сімптаматыкай і ў безжаўтушнай форме. Захворванне ВГА, як правіла, працякае без ускладненняў і заканчваецца выздараўленнем пацыента. Незалежна ад формы плыні захворвання, хворы ВГА вылучае ўзбуджальніка ў навакольнае асяроддзе на працягу ўсяго продромального перыяду і ў пачатку жаўтушнага перыяду, у сувязі з гэтым ён можа быць крыніцай інфекцыі для навакольных людзей. Заражэнне людзей адбываецца кантактна-бытавым шляхам – пры невыкананні правілаў асабістай гігіены праз брудныя рукі і прадметы ўжытку, харчовым шляхам пры ўжыванні інфікаваных прадуктаў харчавання і прыгатаваных з іх страў, а таксама водным – пасля ўжывання вады негарантаванай якасці. Для прафілактыкі заражэння ВГА варта выконваць наступныя правілы: ■ мыць рукі з выкарыстаннем мыла і цёплай праточнай вады, намыльваць паверхні рук не менш за 20 секунд і паўтараць дадзеную працэдуру двойчы. Абавязкова неабходна мыць рукі пасля наведвання прыбіральні, перад ежай, пасля прыходу з вуліцы; ■ ужываць ваду толькі гарантаванай якасці ці кіпячоную. Большасць бытавых фільтраў для вады не здольныя затрымліваць вірусы, якія з лёгкасцю пранікаюць праз бар’ер у адфільтраваную ваду. Небяспечным з’яўляецца ўжыванне вады з нецэнтралізаваных крыніц (крыніцы, студні), асабліва ў перыяд раставання снега і паводак; ■ старанна мыць гародніну і садавіну, нават калі іх лупіна з’яўляецца неядомай (бананы, апельсіны і іншае). З дапамогай рук пры ачыстцы або зразанні бруднай лупіны мікраарганізмы могуць патрапіць на ядомую мякаць, а затым у арганізм чалавека.

10.04.2024